Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på enkel och god laxpaj

Laxpaj med gravad lax, purjolök, pepparrot och dill, toppad med skivad mozzarella som fått smälta på pajen de sista minuterna i ugnen.

3.72 av 5 (79 recensioner)
Recept på enkel och god laxpaj

Laxpaj med mozzarellaost, gravad lax och pepparrot är en väldigt god smakkombination. Testa gärna att grava egen lax med hjälp av vårt recept på gravad lax.

Du kan även göra pajen med rökt eller färsk lax. Denna paj passar perfekt till både vardags som till festligare middagar som exempelvis midsommaren eller kräftskivan.  

Du får massor av tips och trix för ditt pajskal här!

Recept laxpaj

  • Förberedelser: 50 minuter.
  • Tillagning: ca 50 minuter
  • Klart på: 1:45 timmar
  • Receptet ger ca 6 portiner laxpaj
  • Fisk
Uppskattat näringsvärde per 100 gram paj med lax
  • 180 kcal

Ingredienser till laxpajen

  • Pajskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg
  • 1 tsk socker
  • Salt
  • Peppar
  • 200 gram gravad lax
  • 15 cm strimlad purjolök
  • 1-2 msk pepparrot
  • Ett knippe dill
  • 100 gram mozzarella

Gör såhär

  1. Mät upp mjölet och saltet.
  2. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter, eller i en springform, ca 23 cm i diameter.
  5. Nagga skalet och låt det stå svalt i 15-30 minuter, alternativt ställ in det i frysen i några minuter.
  6. Sätt ugnen på 200°
  7. Vispa upp ägget och pensla pajskalet innan du förgräddar det i varm ugn i ca 10-15 minuter.
  8. Gör fyllningen såhär
  9. Sätt ugnen på 140 grader.
  10. Fräs purjolöken i lite smör. Lägg löken i det förgräddade pajskalet.
  11. Skär den gravade laxen i bitar och blanda den med purjolöken.
  12. Riv över pepparrot och strö på dillen.
  13. Koka upp mjölk och grädde och låt svalna en aning.
  14. Vispa upp äggen och blanda ned dem i mjölkblandningen.
  15. Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar.
  16. Häll fyllningen över laxblandningen i pajskalet.
  17. Grädda pajen i ca 40 minuter.
  18. Skiva mozzarella och lägg den på pajen.
  19. Höj värmen i ugnen till 180 grader, ställ in pajen och grädda den ca 10 minuter till.

Lyckas med mat tipsar!

  • Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla kan du tillsätta lite skalade räkor
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Pajrecept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se